Anfield efekt může být nadhodnocen, ale není to ani popření, že je také velkolepé


Zprávy se objevily v sociálních sítích téměř okamžitě, možná od lidí s Manchesterovými poštovními lístky nebo dobovými vstupenkami na Goodison Park, a stěžovali si, že způsob, jakým média reagují (někdy), by si mysleli, že Liverpool vyhrál Ligu mistrů.

Který je spravedlivý bod, jak se to stane.Nejčastěji se jedná jen o skoro týmy, což je určitě útěchová cena pro kluby, které nedokážou učinit přestávku pro hlavní událost a mohou se obtěžovat v tom, že ohrožují svůj domácí úspěch, aby podnikli náročné výlety na některé z kontinent je méně okouzlující předsádky. Na druhou stranu, jaký druh fotbalového fanouška musíte mít tak rozumně oddělený pohled na orgie dovedností, cílů, hluku a vášně, které budou stále mluvil o tom už 50 let?

To by se mohlo zdát víc, ale hra Saint-Étienne byla před 39 lety, lidi, a zdá se mi jako včera všem, jejichž mysl byla pohroužena podívanou. Jistě, jen ten nejkrutější modrý nebo nejmoudřejší Manc by mohl popřít, že Liverpool má při těchto příležitostech něco zvláštního.A ať už je to soutěž, musí být pořádáno a porazeno jeden ze dvou nejlepších týmů v Bundesligě, a to jako věčný úspěch. Poslouchat deflated, zklamaný a upřímně uklidněný Thomas Tuchel po zápase. že bylo těžké vysvětlit takovou nelogickou posloupnost událostí a prakticky obviňovat, že se dav lidí, kteří se chtějí dívat, jako by byl nějaký obří ouija, téměř přijal, že osud zasáhl, aby popřel extrémně německou stranu. “Zdálo se, že stadion vědí, co se stane,” řekl trenér Dortmundu. To bylo hodně pravdivé.Udělalo to, nebo se to alespoň zdálo. “Bylo to, jako kdyby to mělo být.” To samozřejmě je těžší zdůvodnit, i když to, co se zdá být pravdivé, je to, že Liverpoolova schopnost vrátit se z mrtvých je nyní self- splnění proroctví, stejně jako Manchester United je starý dovednost bodování gólů v závěrečných minutách. Dortmundova jediná chyba si neuvědomovala, že tři pryčové góly nepředstavují kůlu přes srdce. Jürgen Klopp vyvolal Istanbul, aby inspiroval Liverpoolu proti Borussii Dortmund. Přečtěte si více, co prozatím opouští nadpřirozený motiv k tomu, aby se stalo s United, bylo, že jejich záliba pro pozdní vítěze by hrála na myslích svých soupeřů, nebo přinejmenším v myslích jejich oponentů, takže když dorazí tato doba hry, podvědomě nebo jinak změní svůj přístup.Něco podobného se stalo u Anfieldu. Liverpool se nevzdával a ačkoli Dortmund dobře reagoval na svůj první gól a zdálo se, že výsledek je bezpečný u 3-1, oni se zbláznili, když Philippe Coutinho střílel s 24 minutami a ztratil víru v herní plán, který je přinesl takovou předčasnou odměnu. “Přestali jsme si věřit,” řekl Tuchel. “V Liverpoolu jsme utrpěli naši útočnou hru, ale v posledním čtvrtletí jsme se soustředili pouze na obranu.” Pravděpodobně nevýhodou vysokoenergetické lisovací hry, kterou Jürgen Klopp naplnil v těchto klubech, je že je obtížné udržet si po dobu 90 minut. Dortmund pokračovala ve stejném duchu, dokud skončili se čtyřmi nebo pěti brankami, opravdu vypadali dobře v první polovině.Ale je to jen přirozené, a pravděpodobně i moudré, pro tým, který se brzy snažil chránit a současně šetřit energii. Klopp nepochybně má nějaké zkušenosti z tohoto času ze svého času v Dortmundu, aniž by vzal na vědomí příklad, který citoval v poločasu Liverpoolu, který sehlil semeny pochybností v milánské mysli v Istanbulu. Manažer Liverpoolu měl pravděpodobně přesvědčivou představu, že pokud by se jeho strana mohla dostat do výherního listu a pak bude pokračovat, bude to znamenat konflikt mezi oponenty, kteří jako Milán v roce 2005 měli v prvním pololetí takovou vlastní cestu nebyl skoro nic o tom přemýšlet.

Rozhodně Liverpool ve svém vlastním zápase nebral Dortmundu.Nepřehnuli obránce s rychlostí myšlení nebo pohybu, jenom drželi míč vpřed při každé příležitosti a neúnavně kladli srdce německé obrany pod tlak. Třeba to Tuchel považoval za nelogické. To a skutečnost, že jeho senzačně mobilní a rychlý tým byl nakonec zrušen o dva góly z poloviny Liverpoolu. Ale měl pravdu o davu a atmosféře.V Anfieldu existuje chemie, pokud Leighton Baines nevznese námitky proti použití tohoto slova, prostě není replikováno nikde jinde v zemi a pravděpodobně na několika místech na světě. citát od Johana Cruyffa vybral velkými písmeny na zdi na výcvikovém hřišti v Melwoodu, kde se diví symbióze mezi davem a týmem v Liverpoolu a naznačuje, že žádný jiný klub nemůže vyvolat stejný pocit a nadšení, aby jeho hráči stáli vysokí. “Na světě není žádný klub tak spojený s fanoušky,” běží. “Seděl jsem tam, když jsem sledoval, že se hromada 40 000 lidí [v Istanbulu v roce 2005] stala jednou silou za svým týmem.Posílali mi trápení po mojí páteři. “

Člověk by mohl nejen cítit, že ve hře ve čtvrtek, muselo být možné ho vyzvednout z televize, stejně jako u Saint-Étienne v roce 1977 Evropský pohár ve čtvrtfinále. Aby se zabránilo tomu, že fanoušci Evertonu a Manchesteru, kteří se v tomto okamžiku dostanou do nemocnice, je spravedlivé dodat, že účinek Anfieldu není pravidelný nebo dokonce běžný.Tam bylo spousta tichých her a ploché atmosféry v Liverpoolu v nedávné minulosti, nemluvě o příležitostech, kdy dav vyskočil tým. Přesto se zdá být málo na popření, že když Anfield dostane to správně výsledky jsou velkolepé a jakékoliv šelesty nespokojenosti mohou být položeny záviděným konkurentům, kteří si tajně přejí, aby se takové události, které se třástly zeměmi, odehrály jednou za čas ve vlastním klubu. Navzdory víc než jen pomíjivému podobenství červené a bílé náboženství, s ikonami obrazů předchozích manažerů, kteří získali pýchu místa na Kopu a Kloppu, který byl příliš zjevně zvolen pro své mesiášské kvality, jediné skutečné tajemství, které Liverpool tak dobře dělá, je, jak to dělá po celé generace. zázrak Istanbulu Čtěte více Týmy se každý týden bojí ze dvou- nebo tříčlenných deficitů, není to tak neobvyklé, ačkoli takové výdaje nejsou zpravidla doprovázeny osobami jako Cruyff nebo Tuchel, což naznačuje, že dav věděl, nebo se mu podařilo dosáhnout požadovaného výsledku.

Toto není ani cizí pro velké, vášnivé davy.Dortmund hraje na 80 000 fanoušků týdně, což by mělo činit Westfalenstadion zhruba dvakrát tak hrozivě jako Anfield, ale zřejmě zaostává, když jde o zázračné nebo magické. jako favorita pro Evropskou ligu poté, co byl v semifinále vylosován s Villarrealem. Šance jsou poměrně krátké, ale Manchester City je k dispozici kolem 7-1, aby uviděl Real Madrid v semi-finále Ligy mistrů a pak učil Pep Guardiolu lekci ve finále, pokud Atlético Madrid to ještě neučinil.

To se nestane, že? Ve skutečnosti to takhle platí, pravděpodobnost města by měla být alespoň v dvojnásobných číslech. Ale Liverpool, který se dostal kolem Dortmunda, nevypadal, že se to stane ve čtvrtek kolem 9:30.